درباره ی لومان

http://www.zeit.de/2009/26/L-P-Benz
نیکلاس لومان جامعه شناس محافظه کار آلمانی و بنیان گذار تئوری “سیستم ها” که در واقع چیزی جز برخورد مکانیکی و ماشینی به جامعه و تقسیم جامعه به سیستم های متفاوت که هر کدام فونکسیون های جداگانه دارند، نیست، در هفده سالگی عضو حزب نازی المان بود. بخشی از اثار نیکلاس لومان که از پیچیدگی زبانی خاص خود برخوردارند، توسط جامعه شناس ایرانی به اسم یوسف اباذری که از نظر من نماینده ی خرده بورژوازی ایرانی است به فارسی برگردانده شده اند.
تئوری سیستم های لومان جامعه ی انسانی را که یک جامعه ی متشکل از انسان هاست با ماشینی مقایسه می کند که هر بخش از ان کارکرد جداگانه ی خود دارد و از نظر لومان انچه خارج از این سیستم ها قرار گرفته است محیط نام دارد. توضیحات لومان در مورد جامعه این است که برای هر چیزی یک کد وجود دارد و مثلا کد اقتصاد پول است و کد سیاست پارلمان و غیره
لومان معتقد بود که جنبش های اجتماعی هیچ تغییری در کشمکش های جامعه نخواهد داشت، چون حاکمان همیشه راهی برای “تحمیق مجدد” توده ها به کار می گیرند. از نظر او مبارزه بی فایده است.
لومان شدیدا از نظریات تالکوت پارسونز که یکی از محافظه کارترین کارکردگرایان ساختارگرا است، بود. من معقتدم نظریات لومان در سطح اکادمیک جزو ارتجاعی ترین، محافظه کارانه ترین و ضد انسانی ترین نظریات هستند. لومان حتی عشق را به عنوان یک سیستم نگاه می کند و برخورد او به قضیه ی عشق کاملا ماشینی است.
باید جامعه شناسی بورژوازی و محافظه کار را در ایران شدیدا به چالش کشید و جامعه شناسی سوسیالیستی که مارکس و انگلس و لوکاچ و سایرین نماینده اش بودند را معرفی کرد.

اترك تعليقًا

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار ووردبريس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s