مقاله یی از لوکاچ در مورد بلشویسم

این مقاله ی لوکاچ از منظره ی فلسفه ی اخلاق بسیار مهم است، لوکاچ هنگامی که این مقاله را نوشت هنوز لنینیست نشده بود و شدیدا متاثر از ایده های سوسیالیسم اخلاقی و گفتمان جامعه شناختی دانشگاه هایدلبرگ، تا حدودی متاثر از ایده های دیالکتیکی هگل بود و مارکسیسم را به شیوه یی هگلیستی بازخوانی می کرد. زمانی که در سال 1919 لوکاچ برای همیشه لنین را پذیرفت در تزهای بلوم و در درک جدیدش از فلسفه ی اخلاق خشونت و قهر انقلابی بلشویکی را ستایش کرد و حتی مخالفتی با اعدام مخالفین سیاسی در شرایط ویژه ی انقلابی نداشت. در واقع لوکاچ در تزهای بلوم از اعدام انقلابی بلشویکی که لنین ان را عملی انقلابی برای در هم شکستن ستون ضد انقلاب بورژوایی و ضد کمونیستی نامید و ستود، کنکرت و مستقیما دفاع نکرد، اما تزهایی که مطرح کرد در راستای تزهای لنین در برخورد به مخالفین سیاسی ایی که برای بازگرداندن چرخه ی ارتجاع اقدام می کنند بود و به همین دلیل غیر مستقیم تایید نظریات لنین بود.
فلسفه ی اخلاق لوکاچ شدیدا چالش برانگیز است چون لوکاچ در فاصله ی زمانی کوتاه از سال 1918 تا 1919 تحولات شدیدی در اندیشه ی خود به وجود اورد و بیشتر متون قبلی و مباحثی که در حلقه ی هایدلبرگ و در منزل شخصی ماکس وبر صورت گرفته بود را زیر سوال برد و جامعه شناسی وبر را یک جامعه شناسی بورژوایی و لیبرالی خواند. جالبی قضیه این است که لنین هیچگاه ماکس وبر را جدی نگرفت و او را عددی حساب نکرد و این مساله باعث شده است که جامعه شناسان چپ لیبرال کینه توزی عجیبی نسبت به لنین داشته باشند، اما در برخورد به لوکاچ محتاطانه تر عمل کنند. من بسیاری از متون لوکاچ که از سال 1918 به بعد نوشته شده اند را جزو اثار برجسته و رادیکال مارکسیستی دانسته و خواندن ان را به علاقه مندان به مارکسیسم توصیه می کنم.
خواندن این مقاله می تواند کشمکش و تناقضات فکری لوکاچ در مقطعی که بین کمونیسم و جامعه شناسی بورژوایی و فلسفه ی اخلاق هگلی و مارکسیسم و لنینیسم به عنوان رادیکال ترین گرایش کمونیستی و جنبش کمونیستی ان دوران را به خوبی نشان می دهد و برخورد متزلزل و گاها شبه منشویکی لوکاچ را در این مقاله نشان می دهد. یک سال بعد لوکاچ به حزب کمونیست مجارستان پیوست و در رهبری این حزب جای گرفت و برای همیشه لنینیست شد.
حسن معارفی پور
مقاله ی لوکاچ زیر نام بلشویسم به عنوان یک معضل اخلاقی را می توانید در لینک زیر مشاهده و مطالعه کنید.

اترك تعليقًا

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار ووردبريس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s